Entreprenören och författaren Gustaf Oscarson bjuder på de 10 viktigaste managementböckerna för dig som verkligen vill lyckas.

Good to Great – Jim Collins
En riktigt tung lunta för dig som vill bli bäst i världen. Jim Collins har under 15 års tid undersökt 1435 företag, och hittat 11 som gått från ”good” till ”great”. Boken avslöjar vilket ledarskap – så kallat ”nivå 5-ledarskap” – som krävs för att skapa ”greatness”. Resultatet är häpnadsväckande.

The 4-Hour Workweek – Timothy Ferriss
Min favorit just nu. Om du är det minsta intresserad av att outsourca de tråkiga delarna av ditt liv och göra exakt vad du vill om dagarna – läs den! Du får bland annat veta hur författaren gick från en årslön på 40 000 dollar och 80 timmars arbetsveckor, till en månadslön (!) på 40 000 dollar och 4 timmars arbetsvecka. Intressant?

Rich dad, Poor dad – Robert Kiyosaki
En utmärkt startbok för dig som vill få privatekonomin att blomstra. Här lär du dig de grundläggande principerna för investeringar, och lär dig förstå varför ditt hus eller bostadsrätt inte är en tillgång. Boken följs av en lång rad uppföljare i ämnet investeringar – samtliga värda att läsa.

The 7 Habits of Highly Effective People – Stephen R. Covey
I denna utmärkta bok ger Covey oss sin syn på de sju grundläggande och tidlösa principer som all verksamhet bygger på. Du bjuds på en strukturerad metodik för att skapa balans och succé både privat och professionellt. Detta är boken för dig som vill ta ditt ledarskap till nästa nivå.

The One Minute Manager – Ken Blanchard och Spencer Johnson
En favorit hos många av ledarna i världens största företag, som fått flertalet ”One-Minute”-uppföljare och sålt i över 13 miljoner exemplar. Boken avslöjar tre ledarhemligheter: ”One-Minute”-goals, ”One-Minute”-praisings och ”One-Minute”-reprimands. Boken grundar sig på vetenskapliga studier.

How to Win Friends and Influence People – Dale Carnegie
Dale Carnegie har kallats ”mästaren av den mänskliga naturen” och i denna bok får du veta varför succé bara till 15 % beror på professionell kunskap. Vad de övriga 85 % beror på får du förstås veta när du läser boken, vilket jag rekommenderar å det varmaste.

Think and Grow Rich – Napoleon Hill
Publicerad 1937, men fortfarande en av de mest sålda managament-böckerna i världen. Det säger det mesta! Stora delar av dagens litteratur inom området härstammar från Napoleon Hill. Läs också ”The Law of Success” från samma författare. Om innehållet: Du får veta exakt vad framgångsrika människor gör för att lyckas.

Idébok – Fredrik Härén
Utsedd till en av världens 100 främsta managementböcker genom tiderna, och en av mina absoluta favoriter. Detta är en kombinerad bok/anteckningsbok som får dig att ta tillvara på alla dina idéer. Varning: Denna bok kan göra dig oerhört kreativ.

The 100 Absolutely Unbreakable Laws of Business Succes – Brian Tracy
En utmärkt sammanfattning över de 100 viktigaste nycklarna som framgångsrika ledare använder. Här hittar du universella och vedertagna principer inom ledarskap, pengar, försäljning och tid. Tips: Lär dig en princip ordentligt innan du går vidare till nästa.

Mind Your Own Business – Gustaf Oscarson
Jag vill också i sammanhanget rekommendera min egen bästsäljare Mind Your Own Business, av den enkla anledning att det finns få andra böcker där Sveriges mest framgångsrika entreprenörer öppenhjärtligt delar med sig av sina viktigaste framgångstips.

Gustaf Oscarson är entreprenör och författare. Han driver bland annat en av Sveriges största företagarsajter – mittföretag.com – och en av grundarna av Academy of Excellence.